Feiten en fabels over transpireren
Wist jij de feiten en fabels over transpireren al? Je leest ze hier!
Zweten is gezond.
Feit! Het lichaam maakt in de zogenoemde eccriene zweetklieren zweet aan wanneer onze lichaamstemperatuur stijgt. Dat zweet verdampt en koelt zo de huid – en daarmee het lichaam. Zweten is dus zeker niet ongezond. Er zijn echter ook apocriene zweetklieren (met name in de oksels) die geen rol spelen bij het regelen van je lichaamstemperatuur. Deze klieren produceren de hele dag door zweet in kleine of grotere hoeveelheden.
Zweet door inspanning is anders dan zweet door stress.
Feit! Het zweet dat je bij het sporten produceert, komt uit de eccriene zweetklieren en stinkt niet echt. Terwijl zweet door stress of spanning voornamelijk wordt geproduceerd door de apocriene zweetklieren, die voornamelijk in de oksels zitten.
Vrouwen zweten minder dan mannen.
Feit! Vrouwen zweten over het algemeen minder dan mannen. Ze hebben ongeveer 40% minder zweetklieren dan mannen, want de zweetklieren van de vrouwen verdelen het zweet effectiever over het lichaam.
Deodorant helpt tegen zweten.
Fabel! Deodorant is eigenlijk niets meer of minder dan een parfum dat je op je oksels aanbrengt om de geur van het zweet te maskeren. Het zorgt er echter niet voor dat je minder gaat zweten. Alleen een antitranspirant heeft dat effect.
Zweet stinkt.
Fabel! Zweet is op zichzelf geurloos. Pas als het in aanraking komt met de bacteriën in de oksels gaat het stinken.
Er is niets te doen tegen overmatig zweten.
Fabel! Een goede antitranspirant, zoals Finspiran, zorgt ervoor dat de zweetklieren in de oksels, handen of voeten veel minder zweet aanmaken. En zweet dat niet ontstaat, kan ook geen geurtjes veroorzaken. Ideaal!
Finspiran helpt tegen overmatig transpireren.
Feit! Ontdek het zelf en koop jouw eerste flacon op De Online Drogist of ga naar één van de vele andere verkooppunten.