Zweten zonder inspanning

Van zware inspanning ga je zweten. Iedereen die wel eens tegen de wind in fietst, een rondje gaat hardlopen of regelmatig de sportschool bezoekt, heeft dat wel eens ervaren. Maar soms kun je ook zweten zonder dat dat gepaard gaat met inspanning. Dat kan diverse oorzaken hebben.

Zweten zonder inspanning door stress

Stress is bijvoorbeeld een belangrijke veroorzaker van zweetaanvallen zonder dat daar nu direct lichamelijke inspanning bij komt kijken. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je plotseling stress ervaart. Niet alleen breekt het zweet je dan uit, het zweet lijkt ook nog eens anders te ruiken dan ‘normaal’ zweet. Dat is geen verbeelding: zweet dat ontstaat bij stress is écht anders dan zweet bij inspanning.

Soorten zweet

Zweet door stress wordt namelijk aangemaakt door de apocriene zweetklieren, die pas tijdens de puberteit actief worden en die zich op enkele plaatsen in het lichaam bevinden, bijvoorbeeld de oksels. Deze klieren gaan zweet produceren onder invloed van hormonen, waaronder het stresshormoon cortisol. Dit zijn andere klieren dan de zogenoemde exocriene zweetklieren die over het hele lichaam verspreid zitten en die een belangrijke rol hebben bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Dit zijn de klieren die bij hoge temperaturen of koorts hun werk beginnen te doen en die zweet afscheiden dat minder sterk geurt.

 

Antitranspirant tegen zweet zonder inspanning

Je weet nu hoe zweet ontstaat. Maar het liefst heb je eigenlijk dat het je niet in de weg zit. Daarom is het goed om te weten dat Finspiran een antitranspirant met een dubbele werking is. Het voorkomt dat zweet ontstaat door diep in te werken op de zweetklieren én het blokkeert deels de poriën, zodat het weinige zweet dat nog ontstaat geen kans krijgt om tot het huidoppervlak door te dringen. Finspiran is trouwens niet alleen voor de oksels te gebruiken, maar ook voor handen en voeten. Klamme handen vlak voor een sollicitatie zijn dus verleden tijd: je maakt een nette en goede indruk!

Zweten voorkomen

Of het nu gaat om zweten met of zonder inspanning: door twee avonden per week voor het slapen gaan Finspiran op de droge en schone huid aan te brengen en ’s nachts in te laten trekken, ben je optimaal beschermd.

Koop Finspiran bij Kruidvat

Finspiran is te koop bij diverse retailers, waaronder Kruidvat. Koop je eerste flacon en laat je overtuigen van het effect. Ga naar jouw dichtsbijzijnde winkel of webshop en ontdek de kracht van Finspiran!