Transpiratie tijdens de overgang? Gebruik Finspiran

Zweten tijdens de overgang: dit kun je ertegen doen

Wie wel eens een puber in huis heeft gehad, weet dat die een behoorlijk penetrante lijfgeur met zich mee kunnen brengen. Dat komt door de hormonen, die op hun beurt weer effect hebben op de apocriene zweetklieren, die zich bijvoorbeeld in de oksels bevinden. Maar wist je dat je als vrouw ook tijdens de overgang meer transpireert, en dat je lichaamsgeur in deze periode ook verandert? We vertellen je hoe dat komt – en wat je ertegen kan doen.

Variant op de puberteit

Eigenlijk kun je de overgang zien als een soort variant op de puberteit. Waar je lichaam tijdens de puberteit op weg is naar volwassenheid en vruchtbaarheid, komt na de overgang aan je vruchtbare jaren een einde. Ook die ontwikkeling wordt door hormonen gestuurd. En dat kan gepaard gaan met flink wat lichamelijke klachten, waaronder ook meer zweten.

Opvliegers en zweten

Opvliegers zijn misschien wel het bekendste kenmerk van de overgang. Een opvlieger is eigenlijk niets anders dan je interne thermostaat die je lijf voor de gek houdt. De hormonen geven je lichaam een seintje dat de lichaamstemperatuur te hoog wordt, en dat het afkoelmechanisme dus in werking moet worden gezet. Het gevolg: een warmteaanval waardoor je flink gaat zweten. Dat kan op alle momenten van de dag gebeuren. Ook paniekaanvallen zijn helaas geen onbekend verschijnsel tijdens de overgang, en gaan gepaard met zweten.

Wat kun je doen tegen zweten in de overgang?

Wanneer je écht veel last hebt van overgangsklachten, is het goed om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan je wellicht helpen met (hormonale) medicatie. Zijn jouw overgangsklachten weliswaar vervelend, maar niet belemmerend? Houd dan vooral in je achterhoofd dat het tijdelijk is.

De opvliegers en het zweten kun je niet voorkomen, maar je kunt jezelf natuurlijk wél voorbereiden op de gevolgen van een zweetaanval. Bijvoorbeeld door:

- Niet te pittig te eten (dat veroorzaakt zweten).
- Luchtige kleding te dragen van natuurlijke materialen zoals linnen of katoen. Het handigst is het om te kiezen voor donkere tinten om eventuele zweetplekken te verbergen.
- Een goede antitranspirant gebruiken, in plaats van deodorant.

Gebruik antitranspirant

Finspiran is een antitranspirant die inwerkt op de zweetklieren én de poriën deels afsluit: een dubbele werking, dus. Het gaat de oorzaak van zweten tegen, in plaats van de geurtjes te maskeren zoals deodorant dat doet. Na verloop van tijd is twee keer per week aanbrengen op een schone huid voor het slapen gaan voldoende. Je kan Finspiran trouwens ook gebruiken op je handen en voeten!

Probeer Finspiran zelf!

Heb jij last van opvliegers, klamme handen en zweetaanvallen tijdens de overgang? Probeer dan Finspiran antitranspirant. Finspiran is te koop bij veel (online) drogisterijen, dus ga snel naar jouw favoriete winkel of webshop en ontdek hoe effectief de antitranspirant van Finspiran is!

Heb je een vraag?

Neem direct contact op met één van onze medewerkers
033-4791010 info@benckmar.com